vrijdag 28 juni 2013

Het kleed van Petrus

Slacht en eet

God heeft aan Petrus laten zien dat we voortaan ook de onreine dieren kunnen eten. Dit is wat ik christenen hoor roepen als het gaat om onreine dieren. Maar is dat inderdaad wat God aan Petrus leerde? Is het inderdaad zo dat de onreine dieren nu ook rein zijn. Laten we deze teksten eens goed bekijken.

Petrus naar de heidenen

In Caesarea woont een centurio, een heiden, Cornelius genaamd. Hij vereerde God en was een vroom man. In een visioen krijgt hij de opdracht om een paar van zijn mannen naar Joppe te sturen om daar Petrus te halen. De volgende dag is Petrus op het dak om te bidden. Hij kreeg honger en in een visioen ziet hij een groot linnen kleed. En op dat kleed stonden alle lopende en kruipende dieren van de aarde en alle vogels van hemel. Er staan zowel onreine als reine dieren op. En Petrus hoort een stem zeggen "Slacht en eet". Petrus antwoord: "Beslist niet Heere, want ik heb nooit iets gegeten dat onheilig of onrein is." En de stem zei: "Wat God gereinigd heeft, mag u niet voor onheilig houden."

Onheilig - onrein

En dit is precies waar de christenen de mist in gaan. Ze lezen niet goed en kennen de context onvoldoende. Op het kleed stonden allerlei dieren. Petrus had met gemak een kalf, geit of een duif kunnen pakken, slachten en eten. Maar waarom deed hij dat niet?
Let op het onderscheid dat Petrus maakt. Hij gebruikt onheilig en onrein. Dat Petrus nog nooit iets gegeten heeft dat onrein is, is niet zo moeilijk voor te stellen. Maar wat is onheilig? En waarom zegt God "wat ik gereinigd hebt, mag u niet voor onheilig houden"? Heeft God de onreine dieren rein verklaard? Nee! Dus daar kan het niet mee te maken hebben. Het moet dus iets te maken hebben met de reine dieren.

De Joden maken scheiding. Scheiding tussen rein en onrein, scheiden tussen melk en vlees, tussen Jood en niet-jood, tussen verschillende stoffen etc. Petrus was hier in opgegroeid en God moest Petrus vrij maken van het idee dat de niet-joden onheilig waren. Een Jood wordt niet onheilig als hij bij een heiden binnen komt. De reine dieren worden niet onheilig als ze in aanraking komen met onreine dieren. Dat is de betekenis van het visioen en dit ook de uitleg die Petrus er zelf aan geeft.

Petrus uitleg van de betekenis


Hand. 10:28

En hij zei tegen hen: U weet dat het een Joodse man niet toegestaan is om met iemand van een ander volk om te gaan of bij hem binnen te gaan; maar God heeft mij laten zien dat ik geen mens onheilig of onrein mag noemen.

Petrus laat ons zien dat de bedoeling van het visioen is dat God hem heeft laten zien dat hij de heidenen niet als onheilig of onrein mag beschouwen. Deze scheidsmuur is door Messias weggevallen en zij zijn aangenomen door God. De redding is er voor alle volken. Het visioen leert ons in ieder geval niet dat onreine dieren nu gegeten mogen worden.

Laten we als christenen onze onreine gewoonten afleggen. Onreine dieren zijn niet om te eten. De eerste gemeente begreep dit heel goed en nergens in het Nieuwe Testament lezen we dan ook dat onreine dieren nu rein zijn. Er zijn teksten die dit lijken te suggereren, maar bij nadere bestudering is dit allerminst het geval. 

©SlaapKerkjeSlaap

7 opmerkingen:

 1. Grappig om een naamgenoot met zo'n blog te vinden.
  Helemaal eens met je kritische houding tav het inlezen van traditie in de tekst van de Bijbel.
  Evenwel, Mc. 7:18-20 lijkt het opheffen van kasjroet (rein/onrein voedsel) te sanctioneren.
  Zegen en ga zo door!
  Asaf

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het gaat hier om menselijke tradities zoals het wassen van handen , kopjes en potten etc.

   Verwijderen
 2. Sjaloom Asaf,

  Dank je voor je reactie. In Marcus 7 heeft het inderdaad de schijn daarvan. Als dit inderdaad het geval zou zijn, dan zou Petrus, die daar immers bij was, niet zoveel moeite moeten hebben gehad in Handelingen om onrein voedsel te eten.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Deze dieren (onrein) zijn door God gemaakt, Hij weet precies waarom Hij ze onrein verklaard. Ze zijn simpelweg ongezond voor de mens.

  En in Marcus gaat het om het al dan niet eten met ongewassen handen. Je wordt niet onrein als je met ongewassen handen eet, hier gaat Jezus tegen de mondelinge leer in.

  Mooi blog trouwens.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. De context is zoo belangrijk! Tot ik dit ontdekte had ik er echt moeite mee, maar dit is zo helder als puur water. Blijf schrijven en Gods Zegen

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Mooie naam heb je zeker, maar hoe kan ik precies zeker weten dat wat jij zegt waar is, en niet een andere interpretatie? Heb je in de grondtekst de woorden opgezocht en zijn ze verschillend? Wat voor uitleg heeft Petrus zelf? Hoe werd dit visioen uitgelegd in de tijd van Petrus? Op de vergadering van Jeruzalem wordt toch ook besloten dat Jodengenoten en nieuwe gelovigen toch ook gewoon alles mogen eten? Hoe zit dat dan? Ik kan het niet oneens zijn met je, maar ik zou graag wat meer onderbouwing willen. Kun je me hier misschien over mailen, want ik ben niet zo'n vaste reaguurder. deheteen.wouters@gmail.com

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Het lijkt me inderdaad niet de bedoeling van de tekst om iets te zeggen over de reinheid van dieren, maar het gaat over mensen. Verder vind ik je uitleg over onrein versus onheilig wat gezocht. Het lijkt een beetje alsof je zegt dat de Joden de wet op dit punt niet begrepen.

  BeantwoordenVerwijderen