woensdag 7 augustus 2013

Pasen, een slecht kopie

"Waarom zou ik Pesach vieren, wij hebben toch pasen".


Gesprek met mijn schoonvader

Een tijd geleden zaten we eens met mijn schoonouders in een restaurant. Op enig moment kwam Pesach ter sprake. Mijn schoonouders zijn gelovige mensen, die (helaas) kerst en pasen vieren. Wij als gezin doen daar niet aan mee, hoe moeilijk dit ook is voor mijn schoonouders soms. Hier zijn vanaf het begin erg duidelijk over geweest. Wij vieren geen heidense feesten! Tijdens ons gesprek kwamen we erop dat hij vond dat pasen een kopie was van Pesach. Ik beaamde dat enigszins en zei dat het dan wel een behoorlijk slechte kopie is. Ik legde hem het volgende beeld voor:

Het origineel op zolder

Er is een man die in zijn woonkamer een prachtig schilderij heeft hangen. Elke keer als hij het ziet geniet hij er enorm van. Hij is er ontzettend zuinig op en het betekent heel erg veel voor hem. Maar hoe mooi het schilderij ook is, het is niet helemaal scherp. Het is een beetje dof en als je dichterbij komt dan zie je dat het niet erg gedetailleerd is. Op een dag besluit deze man zijn zolder op te ruimen. In een oude kist die van zijn opa is geweest treft hij het origineel van dit schilderij aan. En dit origineel is nog 100 keer mooier, dan het exemplaar dat hij in de woonkamer heeft hangen. De kleuren zijn veel sprekender, de details zijn veel beter zichtbaar en het is in werkelijk schitterende staat. Er staan zaken op die zijn weggevallen op de kopie. De man is ontroerd door de schoonheid, stopt het terug in de kist en besluit om het daar te laten liggen.

Ik vertelde mijn schoonvader dat hij is zoals deze man. Al jaren heeft hij pasen gevierd, maar op een dag heeft hij ontdekt dat Pesach het origineel is. Hij ontdekte dat Jesjoea zelf het Pesachlam is en dat de eerste gemeente Pesach vierde. Er zit veel meer symboliek en diepgang in Pesach dan in pasen. En toen hij dit had ontdekt, heeft hij er niets mee gedaan en is hij terug gekeerd om pasen te blijven vieren. 

Hij wist niet goed wat hij moest zeggen, maar ik kon in zijn ogen zien dat hij vond dat ik gelijk had. Maar of hij het ooit gaat veranderen? Zal hij ooit het lef hebben om het origineel van zijn zolder te halen en dat lelijke kopie weg te knikkeren? Ik betwijfel het. Net zoals ik betwijfel dat veel christenen Pesach gaan vieren in plaats van pasen. Waarom? Men houdt nu eenmaal alles graag bij het oude. Er zijn maar weinig mensen die radicaal het Woord willen volgen en durven te breken met hun (heidense) tradities. 

Jammer, heel jammer. Maar eens zullen ze Gods Feesten vieren, of ze nu willen of niet:

Zach. 14:16
Het zal geschieden dat al de overgeblevenen van alle heidenvolken die tegen Jeruzalem zijn opgerukt, van jaar tot jaar zullen opgaan om zich neer te buigen voor de Koning, de HEERE van de legermachten, en om het Loofhuttenfeest te vieren.

Chag Sameach (Fijn Feest)

©SlaapKerkjeSlaap

2 opmerkingen:

 1. Denk jij dat Zach. 14 al vervuld is, zodat we met z'n allen het Loofhuttenfeest mogen vieren?

  Er staat dat de HEERE zal uittrekken en Hij zal strijden tegen die Heidenen. Zijn voeten zullen te dien dage staan op den Olijfberg die, voor Jeruzalem ligt. De Olijfberg zal zelfs in twee├źn gespleten worden naar het oosten en naar het westen toe. Een echte aardrijkskundige verandering. Al deze dingen zijn nog niet gebeurd dus ik denk dat we vooruitgrijpen als we het Loofhuttenfeest nu al mee gaan vieren. Maar het zal komen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dag Jedidja,

  Ik denk niet dat deze profetie al vervuld is om precies de argumenten die je aanhaalt. Ik ben echter wel van mening dat het vreemd is om nu geen Loofhuttenfeest te vieren.

  1. Het zijn Gods Feesten
  2. De Israelieten vierden Gods Feesten
  3. Yeshua vierde Gods Feesten
  4. De apostelen vierden Gods Feesten
  5. Paulus vierde Gods Feesten
  6. De eerste gemeenten vierden Gods Feesten
  7. In de toekomst zullen we Gods Feesten vieren

  Dus wat is een goede reden om het nu niet te doen?

  BeantwoordenVerwijderen