woensdag 18 december 2013

Kerst?

Galaten 4:8-11
Maar in de tijd, dat gij God niet kendet, hebt gij goden gediend, die het in wezen niet zijn. Nu gij echter God hebt leren kennen, ja, meer nog, door God gekend zijt, hoe kunt gij thans terugkeren tot die zwakke en armelijke wereldgeesten, waaraan gij u weder van meet aan dienstbaar wilt maken? Dagen, maanden, vaste tijden en jaren neemt gij waar. Ik vrees, dat ik mij wellicht tevergeefs voor u ingespannen heb.

Bovenstaande tekst wordt vaak aangehaald dat christenen niets meer moeten doen met de joodse feesten. Het wordt vaak uitgelegd dat als je terugkeert naar deze feesten de genade aan je voorbij gaat en je het verwacht van de wet. Als je vluchtig wenst te lezen, dan kan ik me voorstellen dat je dit erin kan lezen. Zeker wanneer je opgevoed bent vanuit de christelijke traditie.

Is dit wat Paulus bedoeld?

Maar is dit werkelijk waar Paulus over schrijft? Waarschijnlijk niet, anders zou ik deze vraag niet stellen. Aan wie schrijft Paulus? Paulus schrijft aan de gelovigen in Galaten. Paulus schrijft dit gedeelte om een fout te herstellen die er bij de Galaten in is geslopen. De Galaten zijn (voor het grootste gedeelte) heidenen die tot geloof gekomen zijn in de God van Israƫl en de Messias Jesjoea.

Er dient zich nu een probleem aan. Vanuit de oude gewoonte waren de Galaten gewend om bepaalde heidense dagen in acht te nemen. Deze dagen hadden ze afgelegd toen ze tot geloof in Jesjoea waren gekomen. Maar nu keren ze er weer naar terug. Paulus verbaasd zich hierover en spreekt zijn verbazing ook glashelder uit. “Hoe kunt u nu terugkeren naar de heidense dagen? Hoe is het mogelijk. Heb ik me voor niets ingespannen voor jullie?"

Paulus spreekt niet over Gods Feesten (Lev. 23)

Een ding mag zeker zijn. Paulus spreekt hier geenszins over Gods Feesten. Vanuit meerdere punten is dit niet mogelijk. Ten eerste hebben deze Galaten Gods Feesten tijdens hun heidense periode nooit gevierd, en derhalve is het dan ook niet mogelijk om daar naar terug te keren. Ten tweede weten we dat Paulus zelf Gods Feesten zorgvuldig onderhield. Het Nieuwe Testament maakt in ieder geval melding dat hij de Sabbat, Pesach en Ongezuurde Broden, Pinksteren en Grote Verzoendag vierde.

Dit brengt ons dan ook op het volgende punt. Vandaag de dag hebben we allerlei middelen tot onze beschikking om de Bijbel en de kerkgeschiedenis te onderzoeken. Door al deze middelen komen we er steeds meer achter dat de Kerk verschillende zaken heeft veranderd. De Kerk heeft Gods Feesten losgelaten en zich ingelaten met een heidense feesten en deze overgoten met een dikke laag christelijke saus. Denk bijvoorbeeld aan het kerstfeest dat weer voor de deur staat. Ik heb zelf een ongelofelijke hekel aan zuurkool. Als ik hier veel saus overheen gooi dan zou ik dit goedje best kunnen binnenhouden, maar hoe ik het ook wend of keer, het is en blijft zuurkool. Niet te eten! De saus leidt mij alleen maar af van de smaak.

Kerst is van oorsprong geen christelijk feest

Ik begrijp dat dit een gevoelig onderwerp is. Maar kerst is geen christelijk feest. De eerste gemeente vierde dit feest niet. Het feest is pas in de vierde eeuw doorgedrongen en werd toen pas voor het eerst gevierd. De eerste driehonderd jaar van de kerkgeschiedenis is kerst geen onderdeel geweest van het kerkelijk jaar. Er werd sowieso geen aandacht besteed aan verjaardagen. Het was de dood en opstanding die men gedacht, precies zoals Jesjoea hen opdroeg. Over zijn geboortefeest heeft hij niets gezegd. Nu, 1700 jaar later, is het niet meer weg te denken uit de kerk.

Kerst verdedigen is zinloos

Met hand en tand proberen christenen dit te verdedigen. Het is toch goed dat we de geboorte van onze verlosser vieren! Het geeft ons een prachtige kans om over Hem getuigen! En nog veel meer mooi klinkende argumenten. Maar het zijn geen steekhoudende argumenten. God heeft ons zelf Feesten gegeven om alles te gedenken. In Zijn Feesten zit het hele heilsplan met de mensheid in verwerkt. Van Schepping, tot Verlossing, tot Nieuwe Hemel en Aarde.

Terug naar de vraag van Paulus


De vraag is vandaag de dag niet meer dezelfde die Paulus stelde. Hij vroeg: “Hoe kunt u nu terugkeren naar de heidense dagen?” Nee, de vraag die vandaag de dag geldt is: “Hoe lang blijft u nog doorgaan met het vieren van deze feesten?”

1 opmerking:

  1. Als het is om de geboorte van Jeshua / Jezus te vieren zou men dat beter op zijn werkelijke geboortedag in oktober doen. Hem vieren op de feestdag voor de god van het licht is zowel hem als zijn hemelse Vader oneer aan doen.

    BeantwoordenVerwijderen